What to Read Next

Ketepikan politik ketika isu kalimah `Allah’ ke mahkamah, kata pengarang Herald

21 August 2013
Larangan terhadap Bible di Selangor tidak realistik, kata kumpulan Kristian
Larangan terhadap Bible di Selangor tidak realistik, kata kumpulan Kristian

Ia tidak berniat untuk dijadikan isu besar dalam negara. Sama ada penganut Katolik boleh menggunakan kalimah `Allah’ untuk merujuk kepada tuhan mereka dalam akhbar mingguan, Herald, akan didengar lagi di mahkamah esok.

“Ini adalah mengenai penggunaan perkataan `Allah’ dalam akhbar mingguan, bukan mengenai Allah, tetapi ia memberi kesan kepada sesuatu yang lain kini. Kami mahu ia tidak dipolitikkan,” kata paderi berusia 68 tahun yang juga pengarang Herald, Father Lawrence Andrew.

Tetapi, beliau tidak akan dapat apa yang diharapkan supaya isu itu tidak dipolitikkan.

Ini kerana, kumpulan pendesak hak Melayu Perkasa, diketuai pemimpin yang ditolak pada pilihan raya umum, sudah mengumumkan bahawa mereka akan berkumpul di Istana Kehakiman esok untuk turut sama mendengar keputusan kerajaan menghalang Herald menggunakan perkataan itu.

Dalam satu kenyataan pada Isnin lalu, Perkasa mempelawa semua umat Islam untuk menyertai kumpulan itu esok pagi untuk `menunjukkan sokongan terhadap usaha mempertahankan perkataan `Allah’ daripada diperguna dan disalah guna oleh penganut agama lain’.

Maka, adakah paderi tahu apa yang patut dijangkakan esok, dalam mahkamah dan di luar apabila penyokong Perkasa berkumpul menunggu di luar mahkamah?

“Saya menyerahkannya kepada Tuhan, tiada apa yang patut ditakutkan,” kata Andrew.

Katanya, atas alasan itu beliau memberitahu penganut Katolik yang menawarkan diri untuk datang ke mahkamah memberi sokongan supaya `tidak perlu datang, berdoa saja dari mana anda berada’.

Terdahulu, penganut Sikh mahu terbabit dalam kes itu kerana perkataan `Allah’ turut terkandung dalam Buku Suci mereka.

Tetapi Andrew berkata, gereja meminta Sikh tidak terbabit dalam kes mahkamah kerana tidak mahu perkara itu terkeluar daripada konteks.

“Kita hanya mencabar kerajaan mereka mereka mengugut untuk membatalkan permit. Kita beritahu penganut Sikh bahawa terlalu ramai pihak yang masuk dalam kes itu tidak akan dapat membantu memperbaiki keadaan,” katanya.

Pada Januari 2008, Kementerian Dalam Negeri meluluskan permit penerbitan Herald, dengan syarat penggunaan perkataan `Allah’ dilarang dan perkataan `Terhad’ ditulis di muka depan bertujuan ia diedarkan hanya kepada penganut Kristian.

Menteri pada masa itu berkata, ia perlu dilakukan sedemikian untuk melindungi keselamatan nasional dan mengelak salah faham dan kekeliruan di kalangan umat Islam.

Ketua Paderi Roman Katolik, Tan Sri Murphy Pakiam, sebagai penerbit Herald memfailkan permohonan pada bulan berikutnya kerana mendapati keputusan menteri itu tidak sah dan menyatakan bahawa penggunaan perkataan `Allah’ tidak eksklusif untuk Islam.

Pada 31 Disember 2009, Hakim Mahkamah Tinggi, Lau Bee Lan membenarkan permohonan gereja dan membatalkan halangan Kementerian Dalam Negeri, mengisytihar ia tidak sah.

Penghakiman itu mencetuskan serangan terhadap beberapa gereja di seluruh negara. Kejadian pertama ialah pembakaran gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, kurang seminggu selepas keputusan Mahkamah Tinggi.

Serangan itu menarik perhatian antarabangsa dan menyebabkan pemimpin di kedua-dua pihak parti politik dalam negara terkejut dan marah, dengan pentadbiran Najib berjanji untuk mengambil tindakan terhadap pelaku serangan itu.

Andrew berkata, dahulu ketika Herald diarah memberi surat tunjuk sebab oleh Kementerian Dalam Negeri kerana penggunaan perkataan `Allah’, mereka cuba untuk berbincang, tetapi tidak berhasil.

Selepas penghakiman pada 2009, kerajaan membuat rayuan. Gereja memfailkan permohonan untuk membatalkan rayuan itu dan inilah kes yang akan didengar esok di Mahkamah Rayuan.

Andrew berkata, mengenai permohonan membatalkan rayuan kerajaan:”Saya tidak fikir mereka akan menjangka kita melakukan semua ini, tetapi kita sudah menunggu lama selepas mereka kata akan merayu, tetapi tidak ada apa yang berlaku.

“Apabila tarikh akhirnya ditetapkan, pengurusan kes silih berganti, jadi kami membuat keputusan untuk membatalkan permohonan itu,” katanya.

Di mahkamah esok, gereja mempertahankan 10 penyelesaian yang diberikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada April 2011, sebelum pilihan raya negeri Sarawak, membenarkan Katolik menggunakan perkataan `Allah’.

Antara perkara lain, perdana menteri berkata Kristian bebas membawa masuk dan menggunakan kitab Injil berbahasa Melayu.

Gereja Katolik bertegas berdasarkan kepada penyelesaian itu membenarkan buku import yang memang menggunakan perkataan `Allah’ di dalamnya dibawa masuk ke dalam negara, adalah tidak logik jika kerajaan tidak membenarkan penggunaannya dalam Herald.

Bekas Menteri dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein turut memfailkan afidavit awal bulan ini bagi pihak Putrajaya untuk mencabar permohonan pembatalan itu.

Bagi Andrew, perkara terbaik yang timbul daripada semua yang berlaku ialah `gereja jadi lebih sedar mengenai tanggungjawabnya’.

“Ini adalah tanggungjawab kami untuk mengekalkan kebebasan beragama, maka gereja kini dilihat seperti pelindung terhadap hak individu. Ia mahu melindungi hak golongan tertindas,” katanya.

“Kami hanya mencari keadilan dan pembetulan. Mereka mengancam untuk mengambil perkataan yang kami gunakan, kami kata tunggu dulu. Mereka mahu kami mengubah `Allah’ kepada `Tuhan’. Saya tidak boleh melakukannya. Saya bukan pengarang kitab Injil dan Herald memetik dari Injil,” kata paderi itu. – 21 Ogos, 2013.

Military Mortgage Rates In 2016

Rates as Low as 2.75% (3.028% APR) 15 Year Fixed. Exclusive For Veteran & Military - Takes 1 Min!

Read This Before You Buy Medigap Plan F

Plan F is the most popular Medicare Supplement plan, but there's another Medigap option you should consider.

Tracy Ip hints at pregnancy

Insane Navy Seal Flashlight, should it be banned?

The Military has recently released technology that is now available to the public. Get yours before they run out - Limited Supply!

Federal Stimulus: Mortage Payments Are Cut in Half

Don't make your next mortgage payment until you read this! If you're over 45 years old, you could save $4,005 a year. (It's not what you think!)

Heartburn Symptoms

Common Symptoms of Heartburn Include Burping and Bloating. Learn More About the Common and Uncommon Heartburn Symptoms You Might Be Experiencing.

What Are The Pros & Cons Of A Reverse Mortgage?

More Americans are accessing their home equity to support their retirement years. Speak with a professional and see what you may qualify for today.

Kid sleep troubles email series for moms

We get it. We’ve been there. Sign up for our email track to learn how to handle kids who won’t go to sleep or won’t stay in bed.

Bruce Lee's movies restored for HKIFF

Powerful Tactical Flashlight Flying Off Shelves!

This new tactical flashlight was just released to the public and is flying off shelves in the United States. Limited supplies left, act quick!

9 Cards for People Who Have Great Credit

What card offers up to 5% cash back? And which one offers 24/7 concierge service? See the best credit cards of 2016. Apply online, quickly & easily.

What Has Been The 2016 Best Skin Tighteners ?

Women everywhere are saving thousands of dollars on plastic surgery by reducing the appearance of wrinkles from the comfort of their own home.

"The Mermaid" breaks opening record

Banks Are Worried Homeowners Will Do This.

Homeowners are surprised and furious. If you owe less than $625,000 on your home, you better read this.

"K9 Cop" stars not worried about ratings

Starwood Credit Card

Earn 25,000 Bonus Starpoints®! Use toward Award Nights or Flights.

Celebrities donate to relief efforts after Taiwan earthquake

Chow Yun Fat: Carol Cheng is still number one

Free Samples Sites- Why You Should Pay Attention

Sign up now for freebies so good you will feel guilty not paying for them! No credit card or purchase necessary.

What Has Been The 2015 Best Skin Tighteners ?

Women everywhere are saving thousands of dollars on plastic surgery by reducing the appearance of wrinkles from the comfort of their own home.

Tavia Yeung drops hints about leaving TVB